Emmagatzematge de productes fitosanitaris, Reial Decret 285/2021

Quan: 14-06-2021
Categoria: Altres

Cal que els productes fitosanitaris estiguin sotmesos a una estricta regulació amb l'objectiu de garantir el seu correcte emmagatzematge

Els locals d'emmagatzematge de productes fitosanitaris d'ús professional han de complir a partir de el 10 de novembre de 2021 al menys les següents condicions:
a) Estaran construïts amb materials no combustibles, i amb unes característiques constructives i d'orientació tals que el seu interior estigui protegit de temperatures exteriors extremes i de la humitat.
b) Han d'estar separats per paret d'obra, o similar, de qualsevol local habitat, així com estar dotats de ventilació, natural o forçada, amb sortida a l'exterior, i en cap cas a patis o galeries de servei interiors.
c) No estaran ubicats en llocs pròxims a masses d'aigua superficials o pous d'extracció d'aigua, ni en les zones en què es prevegi que puguin inundar-se en cas de crescudes.
d) Han de disposar de mitjans adequats per recollir vessaments accidentals. Aquests mitjans hauran de contenir productes específics que neutralitzin els possibles efectes adversos en funció de les característiques dels formulats emmagatzemats.
e) Disposaran de contenidors per emmagatzemar de manera separada els envasos danyats i els envasos buits; aquests contenidors seran diferents dels utilitzats per recollir les restes de productes o les restes de qualsevol abocament accidental que pogués ocórrer.
f) Han de disposar d'un sistema de contenció per a productes líquids que impedeixi la sortida dels mateixos a l'exterior.
g) Es tindran a la vista els consells de seguretat i procediments d'emergència, així com els telèfons d'emergència.

En cas que s'hi vagin a emmagatzemar productes classificats per la seva toxicitat aguda amb la categoria «1» o «2» com mortals, han d'estar ubicats en àrees obertes i prou allunyats d'edificis habitats i dotats d'equips de detecció i de protecció personal adequats. Les portes estaran proveïdes de cartells amb els indicadors de l'perill i de pany i les que comuniquin amb els locals de treball tindran dispositius de tancament hermètic.

A més, hi ha condicions d'emmagatzematge de productes fitosanitaris d'ús professional:

  • En la distribució i venda.
  • En empreses de tractaments.
  • En explotacions agràries.
  • I per als d'ús no professional.

Tot això es recull en el Reial Decret 285/2021, que té com a objecte l'establiment de les condicions bàsiques en matèria de comercialització, importació, exportació, i ús, de productes fitosanitaris.

Amb aquesta finalitat, conté les següents mesures:

  • Regulació de les condicions d'emmagatzematge, el comerç amb tercers països, i la venda a distància de productes fitosanitaris.
  • Creació d'un registre electrònic de transaccions i operacions amb productes fitosanitaris.
  • Establiment de les disposicions específiques per a l'aplicació al Regne d'Espanya del Reglament sobre controls oficials pel que fa a la realització dels controls oficials en l'àmbit de la comercialització, importació o exportació de productes fitosanitaris i l'elaboració de el Programa de control oficial de la comercialització, importació o exportació, de productes fitosanitaris.
  • Establiment del registre i de la regulació per a l'autorització d'entitats que realitzin assajos amb productes fitosanitaris.

Aquestes disposicions han de ser aplicades a tots els responsables dels productes fitosanitaris que realitzen tasques d'emmagatzematge, importació o exportació, operacions de compravenda o tractaments a tercers, venda a distància, o assajos amb productes fitosanitaris.

Reial Decret 285/2021, de 20 d'abril, pel qual s'estableixen les condicions d'emmagatzematge, comercialització, importació o exportació, control oficial i autorització d'assajos amb productes fitosanitaris, i es modifica el Reial Decret 1311/2012, de 14 de setembre, pel qual s'estableix el marc d'actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris.

Publicat al BOE núm. 111, de 10 de maig de 2021
Entrada en vigor el 10 de novembre de 2021

Sol·licita'ns informació

Utilitza el formulari per a posar-te en contacte amb nosaltres.

Contacta amb nosaltres