Dia Mundial Sense Tabac 2021

Quan: 31-05-2021
Categoria: Altres

El tabac mata fins a la meitat de les persones que el consumeixen.


Cada any, més de 8 milions de persones al món moren a causa del tabac. Més de 7 milions d'aquestes defuncions es deuen al consum directe de tabac i al voltant de 1,2 milions són conseqüència de l'exposició de no fumadors a el fum aliè.
L'epidèmia de tabaquisme és una de les majors amenaces per a la salut pública que ha hagut d'afrontar el món.

El tabac és perjudicial en totes les seves modalitats i no hi ha un nivell segur d'exposició a l'tabac. Fumar cigarrets és la forma de consumir tabac més estesa a tot el món, però és perjudicial també en totes les seves altres modalitats.

Consumir tabac per a pipa d'aigua o narguil és igual de perjudicial per a la salut que consumir-lo en forma de cigarretes, si bé amb freqüència els consumidors de tabac per pipa turca no coneixen bé els perills d'aquesta modalitat.

El tabac sense fum és summament addictiu i perjudicial per a la salut. Conté moltes toxines cancerígenes i el seu consum incrementa el risc de càncers de cap, coll, gola, esòfag i cavitat bucal (com càncer de boca, llengua, llavis i genives), així com de diverses malalties dentals.

El tabaquisme augmenta la pobresa perquè les llars gasten en tabac uns diners que podrien dedicar a necessitats bàsiques com l'alimentació i l'habitatge.

El consum de tabac té un cost econòmic enorme en el qual s'inclouen els elevats costos sanitaris de tractar les malalties que causa i la pèrdua de capital humà deguda a la seva morbimortalitat.

 

Mesures essencials per reduir la demanda de tabac
El fum aliè mata

  • El fum aliè és el que omple espais tancats quan es cremen productes de tabac com cigarretes i pipes d'aigua.
  • No hi ha un nivell segur d'exposició a fum de tabac aliè, que provoca anualment més de 1,2 milions de morts prematures i greus trastorns cardiovasculars i respiratoris.
  • Gairebé la meitat dels nens respiren habitualment aire contaminat per fum de tabac en els llocs públics, i 65 000 moren cada any per malalties atribuïbles al fum aliè.
  • El fum aliè augmenta el risc de mort sobtada del lactant; a més, causa complicacions durant l'embaràs i baix pes en el nounat.
  • S'han promulgat lleis per protegir la salut dels no fumadors que han estat ben acollides, ja que no perjudiquen les empreses i animen els consumidors a deixar de fumar.

Nous productes de tabac i d'administració de nicotina
Productes de tabac escalfats (PTE)

Els productes de tabac escalfats (PTE), al igual que altres productes de tabac, són intrínsecament tòxics i contenen substàncies cancerígenes. Haurien tractar-se, per tant, com qualsevol altre producte de tabac pel que fa a la normativa que els regula. Els PTE generen aerosols que contenen nicotina i altres substàncies tòxiques al escalfar el tabac o activar un dispositiu que el conté. Alguns d'aquests productes són: iQOS, ploom, glo i els vaporitzadors PAX. A través d'un dispositiu, el consumidor inhala l'aerosol per succió o aspiració. Aquests aerosols, que solen ser aromatitzats, contenen nicotina -una substància molt addictiva- i additius no continguts en el tabac.

En els últims anys els PTE s'han promocionat com a productes «de risc reduït» o que ajuden a deixar de fumar. No obstant això, els PTE exposen als consumidors a emissions tòxiques, moltes de les quals provoquen càncer, i actualment no es disposa de suficients dades per concloure que siguin menys perjudicials que les cigarretes convencionals. Tampoc es disposa de suficients dades a hores d'ara sobre els efectes de les emissions d'aquests productes en els fumadors passius, malgrat que contenen substàncies químiques perjudicials i potencialment perjudicials.

Cigarretes electròniques

Els sistemes electrònics d'administració de nicotina (SEAN) i els sistemes electrònics sense nicotina (SESN), denominats normalment cigarrets electrònics, són dispositius que, al escalfar una solució, generen un aerosol que és inhalat per l'usuari. Poden contenir o no nicotina. Els principals ingredients de la solució, per volum, són el propilenglicol, amb o sense glicerina, i els aromatitzants. Les cigarretes electròniques no contenen tabac, però són perjudicials per a la salut i no són segurs. Amb tot, és massa aviat per oferir una resposta clara sobre els efectes a llarg termini del seu ús o l'exposició a ells.

Les cigarretes electròniques són especialment perillosos per als nens i els adolescents. La nicotina és un producte molt addictiu i el cervell dels joves segueixen desenvolupant-se fins a mitja vintena.

Els SEAN augmenten el risc de cardiopaties i afeccions pulmonars. El seu ús també comporta riscos considerables per a les dones embarassades, ja que pot perjudicar el creixement del fetus.

La publicitat, comercialització i promoció dels SEAN ha augmentat ràpidament per canals que depenen en gran mesura d'internet i les xarxes socials. Resulta preocupant que la comercialització d'aquests productes inclogui informació falsa o enganyosa sobre suposats beneficis per a la salut i la seva eficàcia per ajudar a deixar de fumar, i que vagi dirigida a la població jove (en particular, amb l'ús de aromatitzants).

Els SIGUIN / SESN no haurien promocionar-se com ajuda contra el tabaquisme fins que es disposi de dades científiques adequats i la comunitat de salut pública arribi a un acord sobre l'eficàcia d'aquests productes en concret. Quan els SEAN/SESN no estan prohibits, la OMS recomana que estiguin regulats d'acord amb quatre objectius principals:

  • impedir que els no fumadors, els menors i els grups vulnerables comencin a utilitzar SEAN / SESN;
  • reduir al mínim els riscos que aquests productes presenten per als usuaris i protegir les persones que no els utilitzen de l'exposició a les seves emissions;
  • prohibir els missatges sobre les suposades virtuts sanitàries infundades dels SEAN / SESN; i
  • garantir que els interessos comercials i altres interessos creats relacionats amb els SEAN / SESN, inclosos els de la indústria tabaquera, no minven les activitats de lluita antitabàquica.

Font: OMS

Sol·licita'ns informació

Utilitza el formulari per a posar-te en contacte amb nosaltres.

Contacta amb nosaltres Proves COVID-19